Manlig potens: hur man bibehåller den till hög ålder

Enligt WHO upplever var tionde man över 21 problem med erektion. När de väl står inför detta känsliga problem börjar många män känna obehag och rädsla, vilket stör ytterligare relationer och minskar deras självkänsla.

Vad är potens, hur man hanterar erektil dysfunktion och hur man bevarar manlig styrka i många år - vi kommer att försöka svara på dessa och andra frågor i vårt material.

Var tionde man har problem med potensen

Vad består det manliga reproduktionssystemet av?

Innan vi pratar om normen för potens, låt oss ta reda på hur det manliga reproduktionssystemet fungerar. Den består av de inre och yttre könsorganen. Externa inkluderar:

 • Penis.Den består av en rot (bas), stam och huvud. Huvudet är täckt av förhuden - ett hudveck som fästs på huvudet med hjälp av ett frenulum. Penis innehåller sädesledaren, som transporterar spermier till ollonet.
 • Scrotum.Hudpåsen som innehåller testiklarna.

De viktigaste inre könsorganen inkluderar:

 • Testiklar.Ansvarig för produktionen av hormonet testosteron och spermieproduktion.
 • Prostatakörtel (prostata).Det organ som ansvarar för bildandet av sädesvätska. Många urologer kallar prostatakörteln för en mans "andra hjärta", eftersom tillståndet i prostatan påverkar sexets varaktighet och kvalitet.

Vad är potens: norm och avvikelser

Manlig potens ur medicinsk synvinkel är en mans förmåga att ha samlag, inklusive erektionshastigheten, varaktigheten av samlag och dess fullbordande (orgasm).

I vardagen används ordet "impotens" vanligtvis för att hänvisa till problem med potens. Läkare föredrar en mer "godartad" term - "erektil dysfunktion" och "erektil dysfunktion". Termen "erektil dysfunktion" hänvisar till erektil dysfunktion där penisens volym, hårdhet och rakhet är otillräcklig för normalt samlag.

Normal sexuell lust är direkt relaterad till en mans ålder. Efter puberteten upplever män sexuell lust med olika frekvenser: vissa män efter 30 har sex nästan varje dag, för andra försvagas lusten.

I allmänhet kan ålder och intensitet av sexuell lust delas in i fyra perioder:

Från 15 till 25 år

När sexuell aktivitet väl börjar, vill den genomsnittliga mannen älska 10-12 gånger i veckan. Under denna period slutar de flesta samlag snabbt - den genomsnittliga varaktigheten är 5-7 minuter, och upprepad erektion sker snabbt.

Från 25 till 40 år

Gradvis ersätts ett aktivt sexliv av en gradvis minskning av lusten. Under denna period anses det normalt om en man har sex 1-3 gånger i veckan.

Efter 30-35 år börjar många män överföra initiativet till kvinnor och föredrar permanenta partners, och undviker tillfälliga relationer av rädsla för sexuellt överförbara sjukdomar.

I genomsnitt kan en man i åldern 25-40 leva sex månader utan sex utan att skada psykisk och fysisk hälsa.

Från 40 till 55 år

Enligt androloger är det i en ålder av 40-50 år normalt att en man har sex 1-3 gånger i veckan, beroende på hans fysiska och psykiska tillstånd. Vid denna ålder börjar huvudrollen inte spela kvantiteten utan kvaliteten på sex. En man vill diversifiera sitt sexliv och är öppen för nya saker både för sig själv och för sin partner.

55 år och äldre

Efter 50 år tar det längre tid att uppnå en normal erektion, och antalet "feltändningar" under samlag ökar också. Orsakerna till "maktlöshet" är ofta komplex kring utseende och ålder. Uppgifterna om mängden sex i ålderdom varierar kraftigt mellan länderna. Enligt studier av Social Indicators Research och Archives of Sexual Behavior, i USA, har 50 % av de äldre (medelåldern 70 år) sex i genomsnitt mer än två gånger i månaden, och 11 % har sex i genomsnitt en gång i veckan . Efter 60 år upplever i genomsnitt 60 % av männen problem med potensen.

Det händer att män behåller sexuell lust även efter 75-80 år. Således var den äldsta patienten av sexologer en 86-årig man som behöll lust och intresse för sex, men som hade problem med erektion.

Efter 50 år är orsakerna till en mans maktlöshet ofta komplexa

Myter om potens

Myter om potens är en vanlig orsak till manliga rädslor och komplex. Låt oss ta reda på varför du inte ska lita på dem.

"Jag vill ha 24 timmar om dygnet"

24/7 manlig önskan är den vanligaste myten. Faktum är att en erektion är en komplex mekanism som inte kan "vinda upp med urverk". Det är helt normalt att inte känna lust 24/7, eftersom män också blir trötta, stressade eller bara inte vill.

"Impotens är en dödsdom"

Erektil dysfunktion kan behandlas framgångsrikt, och sexuell impotens är ett tillfälligt fenomen. Det viktigaste är att inte självmedicinera, var inte blyg och konsultera en läkare i tid.

"Porr är erektionens fiende"

Enligt professor Ari Takman påverkar inte det att titta på porr styrkan i en erektion och kvaliteten på samlag. Enligt honom orsakas problem i sexlivet inte av att titta på porr eller erotik, utan av tanken på eventuella uppkomsten av dessa problem. Med andra ord, "jag tittar, jag tänker på problem och problem dyker upp" (effekten av en självuppfyllande profetia).

"Potensen beror på storleken på penis"

Penisstorlek har en psykologisk betydelse snarare än en fysiologisk. Uppkomsten av en erektion och orgasm beror inte på storleken på penis. Och som kvinnor säger, "det är inte storleken som spelar roll, utan förmågan att använda den. "

Typer av impotens

En läkare diagnostiserar erektil dysfunktion när en man inte får normal erektion i mer än 25 % av sitt samlag. Enligt amerikanska forskare lider mer än 150 miljoner män över 40 år av impotens i världen.

Det finns två typer av impotens:

 • Organisk dysfunktion.Denna kategori inkluderar alla fysiologiska störningar: sjukdomar i genitourinary systemet, vaskulära sjukdomar, etc. Sådan impotens utvecklas gradvis: erektioner uppstår oregelbundet, mannen har inte tillräckligt med styrka för att slutföra samlag och "misslyckanden" förekommer oftare. Med fysiologiska störningar behåller en man sin sexuella lust, och "framgångsrik" samlag slutar med en erektion.
 • Psykogen eller psykologisk impotens.Ofta utvecklas det gradvis - komplex, rädslor och fobier ackumuleras, vilket orsakar dysfunktion och blir orsaken till manlig impotens.

Blandad impotens förekommer oftast. Till exempel, på grund av hälsoproblem kan en man inte fullfölja samlag normalt. Mot denna bakgrund utvecklas komplex som leder till stress och neuros. Och neuros blir i sin tur en psykologisk orsak till impotens.

Endast en läkare kan bestämma typen av impotens, förstå orsakerna till dess förekomst och välja rätt behandling. Självmedicinering och att försöka hitta orsaken på egen hand kommer bara att förvärra problemet, så tveka inte att konsultera en läkare.

Tecken på impotens

"Varför finns det inte en penis? " - varje man ställde sig denna fråga minst en gång i sitt liv. Faktum är att ett engångsfel inte är en anledning till oro, men vissa alarmerande tecken är en anledning att konsultera en läkare.

Det finns 5 varningstecken på nedsatt potens, och innan du får panik är det bättre att noggrant studera dem alla.

 1. Svag erektion, som snabbt försvinner, sker praktiskt taget inte på morgonen.
 2. En erektion uppstår inte under förspel eller försvinner snabbt när man försöker gå från klappning till sex, utan dyker upp spontant på morgonen eller på natten.
 3. Sexuell lust försvinner gradvis, en erektion uppstår praktiskt taget inte under förspel.
 4. Det finns sexuellt intresse och attraktion, men en erektion visas inte.
 5. Oförmåga att få orgasm under sex (anorgasmi), smärta under sex och problem med urinering.

Orsaker till impotens

Enligt sexologer är det normalt att av 10 sexuella handlingar slutar alltid två i misslyckande. Detta är i sin ordning och är inte en anledning att diagnostisera sig själv med impotens. Om du har några tvivel, gå gärna till en specialiserad läkare. Det kommer att hjälpa till att fastställa orsaken till impotens.

Troligtvis ligger det i följande:

 • Orsakerna till fysiologisk dysfunktion inkluderar: diabetes och fetma, olika hjärt- och kärlsjukdomar, skador, konsekvenser av tidigare operationer och fosterskador.
 • Orsakerna till psykologisk dysfunktion är stress, neuroser, nervösa påfrestningar, rädslor och psykologiska trauman orsakade av misslyckanden i det förflutna eller förlöjligande från en partner.
 • Blandad dysfunktion orsakas av ett komplex av orsaker - fysiska och psykiska.

Problem med potensen orsakas av många faktorer: från psykologiska problem till olika sjukdomar. Men nästan alla sexuella störningar kan behandlas.

Vanor som skadar potensen

Styrkan hos manlig potens beror på många faktorer. För att upprätthålla intresset för sex i många år och undvika problem med erektion, måste du ge upp vanor som är skadliga för styrkan:

 • Rökning.Nikotin gör blodkärlen smalare och försämrar deras elasticitet, vilket leder till försämring av blodflödet i bäckenorganen. Dåligt blodflöde gör det svårt att få erektion och minskar styrkan på penis. 30 % av männen med problem i sitt sexliv röker. Forskare från Polen och Tjeckien genomförde en intressant studie, enligt vilken 45-åriga rökare har samlag i endast 4 minuter, medan deras icke-rökare njuter av en enda handling mycket längre.
 • Alkohol.Systematiskt missbruk av alkoholhaltiga drycker påverkar styrkan negativt. Detta gäller särskilt för öl. Den innehåller östrogen, ett kvinnligt hormon som stör hormonella funktioner hos män.
 • Fysisk inaktivitet och fetma.Övervikt är orsaken till många problem, inklusive potensproblem. Urologer tror att det bästa förebyggandet av erektil dysfunktion är att gå, vilket hjälper till att normalisera blodtillförseln till det intima området.
 • Nervösa störningar.Stress, depression, överansträngning och depression – allt detta bidrar inte till att öka manlig potens. Enligt forskning har män som lider av depression en minskad nivå av sexuell lust i 100 % av fallen, och upplevelsen av orgasm förvärras i 82 % av fallen.
 • Oregelbundet sexliv.Oregelbundet sex orsakar störningar i hormonsystemet och funktionen hos inre organ.

Produkter för potens

Förutom att ge upp dåliga vanor, hjälper potensprodukter som förbättrar hormonella nivåer och kroppens allmänna tillstånd att bibehålla manlig styrka. Det är värt att komma ihåg att de är bra som ett ytterligare medel för att förbättra styrkan, men kan inte bota erektil dysfunktion.

 • Nötter och frön.Nötter innehåller många vitaminer som är nödvändiga för att öka libido. Dessutom innehåller pumpafrön, pinjenötter och valnötter arginin, en aminosyra som har en positiv effekt på testosteronproduktionen.
 • Skaldjur: ostron, räkor, röd fisk, etc. I historien ansågs skaldjur vara det mest kraftfulla afrodisiakum - enligt legenden var ostron det "hemliga botemedlet" för den berömda Casanova.
 • Gula och orange frukter(apelsiner, mandariner, citroner, etc. ) – ett utmärkt botemedel för att stimulera sexuell lust.
 • Granater.I öst anses granatäpple vara ett kraftfullt afrodisiakum och av goda skäl. Forskning av amerikanska forskare från University of Southern California har visat att granatäpplejuice ökar testosteronnivåerna och hjälper till med erektil dysfunktion.
 • Grönska.Persilja är särskilt användbart - det förbättrar prostatakörtelns funktion och hjälper till att förhindra uppkomsten av prostatit.
 • Kryddor.Ingefära, muskotnöt, peppar – de ökar blodcirkulationen, ökar blodflödet till könsorganen och stärker kroppen. Dessa kryddor bör dock användas med försiktighet, utan att överskrida normen.

Du kan försöka förbereda ett botemedel för att öka styrkan från vanliga produkter: blanda mosade kålrot och morötter i lika proportioner och tillsätt en sked honung till den resulterande blandningen. Ta 50-60 gram av produkten tre gånger om dagen.

Övningar som ökar styrkan

Fysisk träning är ett utmärkt sätt att inte bara bli av med övervikt, utan också för att förbättra styrkan och undvika erektionsproblem. Har du några tvivel? Förgäves - enligt forskare från University of the West of England återfick 40 % av männen med erektil dysfunktion efter en träningskur normal erektion, och 33, 5 % ökade styrkan och avsevärt förbättrade erektioner.

Innan du går vidare till Kegel-övningar måste du hitta musculus pubococcygeus - pubococcygeus-muskeln, "ansvarig" för erektioner och kraftfulla orgasmer. För att göra detta, kläm dina bäckenmuskler som om du försöker hålla tillbaka urinering. Det här är muskeln du behöver.

Den klassiska "manliga" Kegel-övningen ser ut så här: kläm dina bäckenmuskler och håll dem spända i 5 sekunder. Slappna sedan av. Upprepa övningen 10-20 gånger, helst måste du göra 2-3 tillvägagångssätt 10-20 gånger om dagen.

Du kan komplettera din träning med andra användbara övningar:

 • Öka din hastighet.Kläm dina muskler så snabbt du kan. Gör 10-15 sammandragningar med pauser på 15-20 sekunder.
 • Gluteal bro– en av de mest populära övningarna. Utförs från ryggläge. Böj knäna och lyft bäckenet så högt som möjligt utan att lyfta axlarna och skulderbladen från golvet. Du kan utföra bryggan statiskt, hålla bäckenet i upplyft läge i 5-10 sekunder, 10-15 gånger i rad. Eller dynamiskt, höja och sänka bäckenet 10-15 gånger.
 • Benlyft.Ligg på golvet, dra knäna mot bröstet så att låren är vinkelräta mot golvet. Höj och sänk benen 10-15 gånger.

Med regelbunden träning kommer märkbara resultat att visas inom 3-6 veckor - styrkan förbättras och sexkvaliteten förbättras.

Läkemedel mot impotens

Modern medicin erbjuder många alternativ för att behandla erektil dysfunktion, men var noga med att konsultera en läkare utan självmedicinering:

 • Läkemedel för att normalisera hormonella nivåer. Dessa kan vara tabletter, injektioner eller stolpiller.
 • Läkemedelsterapi för behandling av sjukdomar som orsakar impotens.
 • Terapeutisk fysisk utbildning för att förbättra funktionen av bäckenmusklerna, gå ner i vikt och öka kroppens totala ton.

I det mest extrema fallet ordinerar läkaren en operation för att implantera ett speciellt implantat i penis, vilket helt återställer det normala sexuella livet. Dessutom är sådana operationer möjliga i alla åldrar.

Hur ska en kvinna bete sig om hennes man har problem med potensen?

Om problem uppstår i sängen finns det ingen anledning att få panik och ordna en "debriefing" på plats. En mans sexuella lust beror till stor del på en kvinnas reaktion, så om du har problem med styrkan, uppför dig så försiktigt som möjligt.

Stöd från en kvinna kommer att vara mycket viktigt för en man
 • Försök inte prata om problemet direkt. Män upplever feltändningar smärtsamt och är i sådana ögonblick definitivt inte på humör för dialog. Det bästa botemedlet i ett sådant ögonblick är milda kramar och lätta smekningar så att din partner kan slappna av.
 • Testa att klappa och leka tillsammans. Problem som uppstår kan orsakas av stress och förlust av intresse. Variera förspelet med en lätt massage, smekningar eller rollspel.
 • Om du misslyckas upprepade gånger, försök att överge slutet. Kräv inte en orgasm från en man, försök samlag utan slutförande. För psykologiska problem "skiftar" denna metod fixeringen av uppmärksamhet från ögonblicket av ejakulation till själva processen, och allt händer av sig själv.
 • Om du ser att problemet har blivit regelbundet, uppmuntra försiktigt mannen att besöka en läkare. Om din partner kategoriskt vägrar att bli undersökt, försök att föreslå en gemensam resa till läkaren – till exempel ett omfattande undersökningsprogram för ett par.
 • Prata med mannen. Ibland ligger problem med potensen i ouppfyllda sexuella önskningar. Diskutera hans fantasier med din partner, för du kan alltid hitta något som kommer att vara intressant för er båda.

Och kom ihåg - skälla aldrig ut en man för misslyckande. Alla hårda ord eller frätande fraser kan bli en källa till allvarlig frustration i många år. Jämförelser som "men han har. . . " är inte det bästa sättet att förbättra ditt sexliv - detta kommer inte bara att betona din motvilja mot din partner, utan kan också få en man att tänka på ditt svek.

Potensproblem är ingen anledning till panik. Det är viktigt att förstå att eventuella överträdelser kan korrigeras, och ofta på enkla och lättillgängliga sätt. Tveka inte att konsultera en läkare och diskutera dina problem med din partner, för det finns inga tabubelagda ämnen i ett par.